19 juny 2018

Experts veuen els insectes com una “solució mundial” a l’escassetat d’aliments

escasez_alimentos

L’ús d’insectes com a font de proteïna alternativa representa una “solució mundial” davant l’escassetat d’aliments, amb incidència inicial en l’àmbit de l’alimentació animal i, posteriorment, en el consum humà, en un context on s’estima que la demanda creixerà en un 50 per cent a mitjans de segle i arribarà als 60 milions de tones de proteïna l’any 2030.

Així ho han destacat avui diversos experts presents a la primera edició del congrés Tech4Good sobre innovació alimentaria, organitzat pel centre tecnològic Eurecat a l’Auditori del CaixaForum de Barcelona, on el cofundador de Nutrinsect, Josep Vidal, ha pronosticat que l’ús d’insectes com a font d’alimentació tindrà “un creixement exponencial en els propers anys”.

Vidal, que investiga com obtenir farines riques en proteïnes provinents d’insectes, admet que caldrà temps per “salvar la barrera cultural en algunes zones”, sobretot a occident, però veu els insectes com una font “natural i sostenible” per pal·liar “un dels majors problemes als que s’afronta la humanitat”.

Per la seva banda, el director científic d’Eurecat, Lluís Arola, explica que el problema d’escassetat d’aliments té “una magnitud que sobrepassa les reticències que pugui haver-hi davant les noves fonts de proteïnes”. L’expert insisteix que “cal augmentar la

proteïna disponible” i creu que el canvi és una qüestió de temps. “Potser nosaltres no menjarem insectes, però el bestiar ho acabarà fent”, pronostica.

En el mateix sentit s’expressa el fisiòleg Mark Post, creador de la primera hamburguesa artificial a partir de cèl·lules mare al 2013, qui creu que la carn de laboratori permetrà que, durant la propera dècada puguem “continuar menjant carn” sense l’efecte perniciós dels gasos contaminants que actualment es generen amb la seva producció. L’expert creu que abans de cinc anys “podrem comprar una hamburguesa artificial per uns 10 euros”, un preu que “baixarà en qüestió de poc temps”.

Durant la ponència inaugural, el president d’Eurecat, Xavier Torra, ha posat en valor “la importància de configurar espais que permetin un diàleg obert i permanent entre el coneixement científic i les necessitats de l’empresa i de la indústria, davant reptes com l’alimentació del futur”, que centra la primera edició del Tech4Good Congress.

Daniel Ramón, vicepresident d’R+D en nutrició humana i salut de l’empresa Biopolis-ADM de recerca nutricional, ha alertat que “el sistema agroalimentari es col·lapsarà en poques dècades si no som capaços de fer servir totes les agricultures possibles” i avisa que “cal més divulgació científica i debats sobre l’agricultura que volem aplicar”. En aquest sentit, l’expert afirma que no es pot prescindir de cap d’elles “per motius ideològics” i pronostica que en els propers anys la població estarà “més conscienciada sobre com usar una dieta equilibrada”.

El director científic de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Francesc Puiggròs, que ha presentat les ponències de l’acte, destaca que tecnologies com la nutrigenètica o l’alimentació personalitzada permetran una “selecció alimentària en clau individual” en pocs anys, amb aliments “adaptats a les necessitats de cada consumidor” que permetran triar la opció més saludable per a cada perfil genètic.

Pel que fa a l’accés alternatiu de proteïnes, com els insectes o la carn de laboratori, Puiggròs apunta que cal “pedagogia de veus científiques autoritzades i de manera consensuada” per explicar-ne els beneficis i “eliminar falsos mites”.

El congrés compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”, de Ship2B i del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!